fredag den 30. august 2013

Feltbestemmelse: Mørk Jordhumle (Bombus Terrestris)

Farvetegning Mørk Jordhumle (Bombus Terrestris)

Mørk Jordhumle (Bombus Terrestris) er en af vores almindeligste humlebier. Den kommer frem i det tidligste forår og er udbredt over hele landet. Den høre med til det såkaldte "terrestris-kompleks", det vil sige at arbejderne ofte ikke kan bestemmes. Til komplekset medhøre 3 andre arter, udover Mørk Jordhumle, det er Pilejordhumle (Bombus Cryptarum), Kravejordhumle (Bombus Magnus) og Lys Jordhumle (Bombus Lucorum).
Fælles for de 4 arter er grundtegningen: gul krave, gul 2.bagkropsled (2. tergit) og hvid hale. Mørk Jordhumle er som navnet antyder ofte mørkere end de andre, både i halefarve og de gule bånd.


Dronninger (store, 12 antenneled, spids hale, 6 bagkropsled)
Dronninger af Mørk Jordhumle er meget store omkring 20mm og med et vingespænd over 40mm. Derfor er Mørk Jordhumle dronninger ofte nemme at kende, da de er større end Lys Jordhumle dronninger.
Der er en række karaktere der kan anvendes når Mørk Jordhumle dronninger skal bestemmes, men ofte er man ikke i tvivl når man ser størrelse og deres mørke fremtræden.
Kraven er essentiel når man skal adskille dronningerne af de fire jordhumle arter. Hos Mørk Jordhumle er kraven orange/mørkegul, den er smal og når ikke neden for vingefæstet. Dertil kommer at hale farven ofte er mere smudsig brun/grå end Lys Jordhumles kridhvide. Bryst behåringen er kort og fremstår karseklippet, generelt giver Mørk Jordhumle dronninger et glat friseret indtryk.

Mørk Jordhumle (Bombus Terrestris) ny dronning, Moesgård EJ august 2013
Mørk Jordhumle (Bombus Terrestris) ny dronning. Her meget mørk og med brune bånd. Halen også lys brun som man ser det i de britiske bestande (ikke en typisk variation), Moesgård EJ august 2013

Arbejdere: (Mindre, 12 antenneled, spids hale, 6 bagkropsled)
Arbejdere kan ikke umiddelbart adskilles fra de øvrige jordhumle. Der findes dog mørke indvider med samme tegning som dronningen, der med nogen sikkerhed kan bestemmes.


Hanner (13 antenneled, stump hale, 7 bagkropsled, langsomt fouragerende, langstrakt, stikker ikke)
Hannerne af Mørk Jordhumle har en meget bredere krave end dronningerne. Kraven når også langt under vingefæstet.
Ansigtshårene på hannerne er sorte og den adskilles altså nemt fra han af Lys Jordhumle. Kan man kønsbestemme sin han jordhumle er det altså kun pilejordhumle der har samme ansigts farve. Pilejordhumle hannen har dog ofte lyse hår i de sorte partier. Jeg vil på et senere tidspunkt tage fat i "terrestris-komplekset" og sammenligne de 4 arter.

Mørk Jordhumle (Bombus Terrestris) han, i felten langsomt fouragerende. Lyngå EJ august 2013
Hvis i ligger inde med billeder af andre variationer af Mørk Jordhumle der ikke er vist pt. Modtager jeg gerne billeder. dundunje@gmail.com

Relaterede indlæg:
Feltbestemmelse: Lys Jordhumle (Bombus Lucorum)

Kilder:
Sveriges humlor- en fälthandbok, Entomologiska föreningen i Stockholm, Bo Söderström, 2013
Bumblebees, Collins new naturalist, Ted Benton, 2006
Natur og Museum- humlebier, nr . 1 marts 2010, Naturhistorisk Museum Aarhus, Yoko Luise Dupont og Henning Bang Madsen
Humlor i Sverige- 40 arter att älska och förundras över, Bonnier fakta, Bo Mossberg og Björn Cederberg , 2012