fredag den 23. august 2013

Projekt: "Bier i det grønne"

Mine svigerforældre driver en frokostrestaurant i sommerhalvåret. Den ligger på deres gård i Lyngå 5 km fra Hadsten (Favrskov). Det er en haverestaurant hvor man kan komme og nyde den smukke og store have mens man spiser. Jeg har i den forbindelse fået lov at bruge 200 kvm. ubenyttet grund til et naturhave projekt.

Et billede af grunden som den ser ud nu. Der skal ryddes en del træer.

Konceptet bliver nu at lave en have der 100% er bygget op for at tiltrække humlebier. Formålet er for det første at forsøge at give humlebierne i området bedre forhold, men også en mulighed for at studere dyrene, deres adfærd og fødepræferencer.
Jeg vil derudover blogge om mine fremskridt og erfaringer, for at give andre mulighed for at bruge mine idéer til selv at gøre deres haver mere bi-venlige.

En skitse af haven som den skal tage sig ud. Der kommer nok en del flere blomsterkummer hvor jeg kan teste forskellige blomsterarter af. Billedet kan klikkes op.
Haven kommer til at indeholde en lang række blomster og træer som humlebierne fouragere på. I valget af arter bliver der også sat fokus på hvornår på året planten blomster, så der kan være føde i hele humlebiernes sæson.
Der vil være et område så stort som muligt med kløver. Manglen på kløver i det moderne landbrug er en af hovedårsagerne til mange humlebi-arters tilbagegang.

Kløver er en mangelvare, for bierne, i det danske agerland

Jeg vil også opstille humlebikasser rundt om på grunden. Gerne i forskellige udformninger så der kan komme forskellige arter. Området omkring gården i Lyngå huser allerede en del humlebiarter, så der er noget at bygge ovenpå.
Har tidligere registreret: lys og mørk jordhumle, hushumle, agerhumle, havehumle, stenhumle, lille skovhumle, lys jordsnyltehumle, stensnyltehumle og agersnyltehumle.

Området fra en anden vinkel


Alle byggerier og plantevalg vil blive beskrevet her på sitet, hen over efteråret og vinteren, så haven er indflytningsklar til marts hvor de første dronninger går på vingerne.

Flere billeder af haven og området kan ses på restaurantens hjemmeside Klausenogboesdal.dk

Alle indlæg om haven, vil fremover blive samlet under billedefanen "bier i det grønne" i hjemmesidens højre side. Her kan man således få et overblik over forløbet. Ellers kan søgefunktionen anvendes.