torsdag den 3. juli 2014

Gederams rocks!!

Vi har nu nået det tidspunkt på sæsonen hvor det er sjovest at kigge på humlebier. Det vrimler simpelthen med dem lige nu. Dette skyldes at kolonierne er kommet til det punkt i deres cyklus hvor de begynder at producere nye dronninger og hanner.
Det vil sige at der lige nu kan findes nye friske hanner, nye dronninger, nye arbejdere og slidte arbejdere. For en nybegynder er det et helvede, for variationen er enorm.
Slidte arbejdere kan få spøgelses-hvide farver, af solblegning. De kan også miste så meget behåring at de bliver afpillede og derved kan ligne snyltehumler.
Hannerne variere meget, men en generel regel syntes at være at de er lysere end hunnerne. Specielt lys jordhumle (Bombus lucorum), kan være så lys at man tror det er en anden art.
Dronningerne er som de er hele året de nemmeste at arbejde med. Variationen her er ikke helt så stor.

Lys jordhumle (B. lucorum) han i gederams. 02-07-14 Silkeborg

Hvis man har mod på at opleve humlebier i hobetal og i mange variationer skal man gå i felten nu!

Gederams (Epilobium angustifolium) blomstre nu og den er god til mange arter. Gederams tilhøre natlysfamilien, den er en høj (op til 200cm) opret plante med et væld af lyserøde blomster. Den vokser mange steder i landet og findes ofte i overgangszoner i landskabet. Skovlysninger, rabatter og ved krat.
Planten har ikke noget særlig langt kronrør og derfor kan både langtungede og korttungede humlebier anvende den. Min erfaring er dog at de helt langtungede hunlebier, som Agerhumle (Bombus pascuorum) og Havehumle (Bombus hortorum) afstår fra gederams, og finder føde de har mere eneret over.

Gederams i massevis!!

Ved Haarup Sande ved Silkeborg er der, før man kommer ind i skoven, et område på omkring en halv hektar med gederams i massevis. Fredag den 02-07-2014 tog jeg en time i området med mit kamera.

Det blev til en hel del arter:
Lille skovhumle (Bombus pratorum)
Lys jordhumle (B. lucorum)
Mørk jordhumle (B. terrestris)
Agersnyltehumle (B. campestris) *
Hushumle (B. hypnorum)
Stenhumle (B. lappidarius)
Stensnyltehumle (B. rupstris)
Lys jordsnyltehumle (B. bohemicus) *
Hussnyltehumle (B. norvegicus) *
Mørk jordsnyltehumle (B. vestalis) *

*Belæg taget og bestemt under stereolup derhjemme.

Hermed en lille serie billeder fra turen. Og en opfordring til at komme ud og kigge humlebier nu!!

Et doku-foto af en stensnyltehumle (B. rupestris) en han. Bemærk den afskårede og lange bagkrop. Gode indikatorer på en han. 02-07-2014 Silkeborg

 Lys jordhumle (B. lucorum) han. Gule hår i ansigtet. 02-07-2014

Mulig Mørk jordsnultehumle (B. vestalis) gule sidepletter på hvid hale. 02-07-2014 Silkeborg

En mystisk humle i en meget sort variant. Den har pollenkurv så det er en hun, men virker i øvrigt ikke slidt. Tror selv mest på en mørk form af Hushumle, men kommentarer modtages gerne. 02-07-2014 Silkeborg

Lille skovhumle (B. pratorum) og en snyltehumle kæmper om pladsen. Det løftede ben på snyltehumlen er et advarselstegn humlebier anvender. 02-07-2014 Silkeborg

Stenhumle (B. lappidarius) han. Bred krave og gule hår i ansigt. 02-07-2014

Snyltehumler; ofte kravler de rundt mellem blomsterne, i stedet for at flyve. Alt foregår i et betydeligt lavere tempo end hos de egentlige humlebier. 02-07-2014 Silkeborg.